ژباړه: حمیدالله حمیدي
د ورځې په اوږدو کې په منظم ډول د ميوې خوړل مو ستړیا له منځه وړي او
د خوښۍ احساس درکوي، خو په موږ کې دود دا دی چې د ټولې ورځې ميوه په دوو وختونو کې،
یعنې له ډوډۍ وروسته خورو.
د تغذیې د برخې مشهور متخصص نوروز حقي وایي، له ډوډۍ خوړلو وروسته د
معدې ټول حجم اشغاليږي، معده ډکه او درنيږي، په دې وخت کې د مېوې خوړل د ګټې پر ځای
ستونزې جوړوی
دی همدا راز وایي چې د ډېری کسانو بدن له ډوډۍ خوړلو وروسته د خوږو خوړو
ته اړتیا پیدا کوي، نو اړ دي چې مېوه وخوري، دوی ته سپارښتنه کيږي، د دې پر ځای چې
هم یې پر معده فشار نه وي راوستی او هم یې په وینه کې د خوږو یا قندو ميزان ساتلی وي،
ښه ده چې د همدې ميوو مربا وخوري.
نوروز حقي وایي، د ورځې په اوږدو او بيلابېلو وختونو کې د ميوې خوړل
د وینې فشار کنټرولوي، د فکري کار لپاره انرژي تولیدوي او تر ټولو ښه ځانګړنه یې دا
ده چې ستړیا له منځه وړي او د زیاتې غوسې مخه نیسي.
په ټوله کې ميوه د بدن لپاره ګټوره ده، خو بيلې ميوې په بيلو وختونو
کې خپلې ځانګړې ګټې هم لري، په ميوه کې د وړوي، ښه دا ده چې له ډوډۍ یو یا دوه ساعته
وروسته ميوه وخوړل شي.
بدن د اړتیا ټول مواد په اصلي شکل پیدا
کيږي.
هغه کسان چې په منظم ډول مېوه خوري، د نورو په پرتله یې عمر اوږد، پوست
یې ښکلی او خوشاله اروا لري.