ژباړه: منتظرمسید
وچ شوي املوک د
وینې د لوړ فشار د درملنې لپاره کارول کیږي. که هره ورځ یو یا دوه املوک وخوړل شي،
نوکولای شي چې د ځینو درملو ځای ناستي شي. د املوکو میوه د معدې او کولمو د ناروغیو لپاره ګټوره تمامیدای شي.
« - د نس یا
اسهال په وخت کې، کولای شو چې شپږ (6) دانې پاخه املوک ټوټې کړو او بیا درې (3)
ګیلاسه خوټیدلې اوبه ور زتاتې کړو. د لوښې خوله پټه کړو او یو نیم ساعت دمه ورکړو.
کله چې ساړه شو، نو هر دوه یا څلور ساعته پس، یو یو ګیلاس وڅښو.
« - املوک د انکالوژیکي ناروغیو، د سږو او په
پښتورګې یا بډوډي کې د ډبرې د جوړیدا مخه نیولی شي او د عصبي اختلال او طبعیت
خراپۍ لپاره هم ګټور تمامیدای شي. املوک د
سترګو دید پیاوړی کوي او د بې وخته بوډه والي مخه نیسي .
« - د سهار له خو ا د املوکو خوړل، ذهني وړتیا غښتلې
کوي . د هغه چا لپاره یې چې، وزن یې زیات وي، هم سپارښتنه کیږي. سره لدې چې املوک ښه خوند لري او
خوږ دی، خو په هغه کې د کالوري کچې کمه ده .
د املوکوبیخ یا
ډکی د هغه چا لپاره ډیر ګټور دی چې د شپې لخوا ، یا هم د عمر د زیاتیدا له کبله ، خپلې
میتیازې نه شي کنټرولولې. یو ه څمڅه داملوک
میده شوي بیخونه یا ډکي به په یو ګیلاس خوټیدلېو اوبو کې ګډ کړئ ، د لسو
دقیقو لپاره ایشوئ ، بیا به یې د یوه ساعت لپاره د چت لاندې کیږدئ. هر ورځ به دوه
واره ، د یو ګیلاس دریمه برخه څکئ.
هغه چاته چې د
شکر ناروغي ولري، د املوکو د ډیر خوراک سپارښتنه نه کیږي.